Oekraïne Krijgt Hulp in de Strijd tegen Crypto Criminaliteit
Oekraïne krijgt hulp van Nederland tegen crypto criminelen
De Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse Belastingdienst, heeft in een persbericht aangekondigd samen te werken met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de His Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) van het Verenigd Koninkrijk om Oekraïne te helpen in de strijd tegen cybercrime.
In september heeft er een vierdaagse training plaatsgevonden waarbij bijna 40 Oekraïense cybercrime-analisten werden opgeleid. Dit is de tweede keer dat dergelijke bijstand wordt geboden, nadat het Criminal Investigation-team (CI) van de IRS in mei voor het eerst een training gaf zonder Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
De focus van de trainingen lag specifiek op het bestrijden van criminaliteit in de crypto-industrie. Hiervoor hebben de overheidsdiensten samengewerkt met blockchain-analysebedrijven CipherTrace en BlockTrace. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de cyberbeveiligingsafdeling van de Oekraïense nationale politie, de inlichtingendienst, het anti-corruptiebureau en het Ministerie van Justitie.
Als gevolg van de training kunnen de deelnemers nu transacties en activa op blockchains onderzoeken, wat bijdraagt aan de bestrijding van witwassen, belastingfraude, drugshandel, corruptie, identiteitsdiefstal en andere vormen van criminaliteit.
- Advertisement -
Nederlandse financiële regels erg streng
Nederland staat bekend om zijn actieve rol in het bestrijden van criminaliteit in de crypto-industrie. Dit werd duidelijk toen de Verenigde Staten vorig jaar de crypto mixer Tornado Cash op een sanctielijst zetten. De Nederlandse FIOD heeft toen snel gereageerd door een van de ontwikkelaars, die in Nederland woont, te arresteren. De opsporingsdienst beschouwde de ontwikkelaar als een facilitator voor witwassen van geld.
Echter, de Nederlandse financiële regelgeving wordt ook vaak bekritiseerd vanwege haar strenge en kostbare karakter. De reguleringen brengen namelijk aanzienlijke kosten met zich mee die worden doorberekend aan gereguleerde bedrijven. Deze strikte regels waren onder andere een van de redenen waarom het Nederlandse crypto-bedrijf LiteBit eerder dit jaar haar deuren sloot.
Conclusie
Samenwerking tussen verschillende landen in de strijd tegen cybercriminaliteit, met name in de crypto-industrie, is van groot belang. In dit geval bieden de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hun expertise en ondersteuning aan Oekraïne om criminaliteit op blockchains aan te pakken. Door het delen van kennis en trainingen kunnen Oekraïense overheidsdiensten effectief optreden tegen witwassen, belastingontduiking en andere vormen van financiële criminaliteit.
Hoewel Nederland een actieve rol speelt in het bestrijden van cryptocriminaliteit wereldwijd, roept de strenge financiële regelgeving ook vragen op over de haalbaarheid en kosteneffectiviteit ervan. Een gebalanceerde benadering waarbij strenge regels worden gehandhaafd zonder de groei van innovatie en bedrijven te belemmeren, is noodzakelijk om cybercriminaliteit effectief te bestrijden.